1. מהו כאב נוירופלסטי

arrow
מהם הסמפטומים האופיינים לכאב נוירופלסטי?למה כואב לי?מדוע הכאב לא עובר?לגזור ולשמור

תסמונת כאב מסוג (MBS (Mind Body Syndrome, המכונה גם PPD (Psychophysiologic Disorder) או כאב נוירופלסטי (Neural Circuit/Neuroplastic pain), היא שם כולל לסמפטומים פיזיים שאינם נובעים מנזק פיזי או מבני לרקמה עצמה (כמו במצבים של מחלה/שבר/גידול/זיהום).

הכאב נובע מריגוש יתר והתקבעות של מסלולים עצביים במוח ובמערכת העצבים המרכזית.

הכוח המניע מאחורי תופעת הכאב הוא שילוב של גורמים כמו לחץ פסיכולוגי, רגשות שליליים ופחד מהסמפטומים עצמם.

מהם הסמפטומים האופיינים לכאב נוירופלסטי?

הכאב/סמפטום/תסמונת יכולים להופיע בכל איברי הגוף. עם זאת קיימים סמפטומים נפוצים יותר כגון: מגרנות וכאבי ראש, כאב גב, צוואר, וויפלש, פיברומיאלגיה, תסמונת המעי הרגיז, תסמונת השלפוחית הכאובה, עייפות כרונית, טנטון, כאב באגן, וולוידיניה, סיאטיקה, כאבים בכפות הרגליים, כאב באזור הפנים, תחושות של נימול/שריפה/הרדמות, סחרחורות, כאבי מחזור קשים ועוד. ההופעה של הסמפטום/כאב מגוונת.

הוא יכול להתחיל בהדרגה או בפתאומיות, לאחר פציעה ראשונית או ללא שום פגיעה פיזית כלשהי.

תהליך האבחון צריך להיעשות על ידי רופא המכיר את הנושא ואת המאפיינים של כאב נוירופלסטי. מטרת האבחון לשלול מקור מבני/פיזי לכאב (למשל כמו במקרים של כאב על רקע גידול/מחלה/שבר, נזק עצבי וכו') ולאשר כי הוא עונה לקרטריונים המאפיינים כאב נוירופלסטי.

כדי לקבל מושג אם הגדרה זו רלוונטית עבורכם אתם מוזמנים למלא את השאלון לאבחון עצמי.

brain

למה כואב לי?

בניגוד לדעה הרווחת, כל כאב באשר הוא לא נוצר באיבר עצמו, אלא במוח.

כאב הוא תגובה מוחית שנועדה להגן עלינו מפני מה שהמוח מעריך כסכנה (ממשית או פוטנציאלית). המוח קולט אינפורמציה מהסביבה ומהמתרחש בגוף ומחליט האם וכיצד להפעיל תגובת כאב, מתי להעלות את רמת הכאב ומתי לשכך אותו.

כאשר המוח מסיק כי נשקפת לנו סכנה, יופעלו קשרים עצביים בין תאי המוח השונים ויווצר מעין נתיב מוחי מיוחד (neural pathway) שישדר כאב אל הגוף.

רובנו חווינו כאב ראש לאחר יום מאוד עמוס או כאב בטן לפני מבחן חשוב או ראיון עבודה. אלה דוגמאות יום יומיות לאופן ההשפעה הישירה של מנגנון הסכנה במוח על התחושות בגוף. ברוב המקרים הכאב יחלוף כאשר האירוע הלוחץ או המאיים יוסר.

לעומת זאת, כאשר הכאב הוא כרוני, מנגנון הסכנה הקיים במוח "עובד שעות נוספות" ואיננו נרגע, גם אם האיום המקורי כבר איננו רלוונטי. למשל במקרים שבהם הכאב מתחיל בפציעה פיזית אבל ממשיך גם חודשים ושנים לאחר ההחלמה (רוב הפציעות מחלימות תוך 3-6 חודשים). במקרה זה, נוצר "שיבוש" בפירוש של מערכת הסכנה המוחית, שממשיכה לזהות איתותים שמגיעים מהרקמה שהיתה פצועה כמסוכנים, למרות שהנזק הפיזי כבר חלף.

ומה לגבי כאבים שמופיעים "משום מקום", ללא שום פגיעה פיזית ראשונית?

חשוב לדעת שמערכת הסכנה המוחית לא מבחינה בין פגיעה פיזית לבין רגש עוצמתי (כגון כעס, עצב, עלבון דחייה), מחשבה מאיימת או זכרון טראומתי. לחץ שמקורו בחיי היום-יום, בטראומה שחווינו בעבר ואפילו בדרישות שאנחנו מפנים כלפי עצמנו (כגון דרשנות יתר, פרפקציוניזם, ריצוי של אחרים וכו').

כל אלו יכולים לגרום למנגנון הסכנה המוחי להסיק שנשקף לנו איום משמעותי. תהליך זה מתרחש הרבה פעמים מתחת לרדאר שלנו בצורה שאיננה מודעת, שמערבת את מערכת העצבים האוטונומית.  הבעיה היא שכשהכאב מופיע, רובנו לא חושדים שיש מרכיב של איום פסיכולוגי בתהליך ומחפשים את הבעיה בגוף. אנו מתמקדים בנסיון "לתקן" אותו ולטפל באזור/איבר הכואב. משום שהבעיה איננה בגוף הנסיונות האלה כושלים זה אחרי זה ומובילים היישר אל תוך המערבולת הרגשית של כעס, תסכול ופחד מהסמפטומים עצמם. למרבה הצער תגובות אלה מהוות כשלעצמן "חומר דלק" למנגנון הסכנה המוחי שמזהה בהם אותות של איום.
בתגובה הוא ממשיך להפעיל את הנתיבים העצביים שמייצרים כאב. כך נוצר מעגל סגור ומייאש שבו עצם התגובה לכאב מנציחה אותו.  

arrow
arrow

מדוע הכאב לא עובר?

כאשר הכאב נמשך לאורך זמן והנתיבים העצביים במוח מופעלים בתדירות גבוהה - הם מתחזקים. מסלולים עצביים שמשודרים שוב ושוב הופכים למעין "נתיב בחיוג מהיר" וקל יותר למוח להפעיל אותם. בדיוק כמו שאנחנו לומדים לנגן על פסנתר או לרכב על אופניים - ככל שנחזור על הפעולה, הנתיב העצבי במוח יתחזק והיא תהיה יותר פשוטה עבורנו.

כך גם לגבי "מנגינת הכאב" - המוח לומד לנגן אותה ומשתפר בהפקתה. יותר מכך, עד כמה שזה נשמע בדיוני, עם הזמן המוח מסתגל לכאב עצמו ומוריד את סף הרגישות שלו בקליטת מסרים המגיעים מרקמות הגוף והמתפרשים כמסוכנים.

התוצאה היא שהמוח יתחיל לשדר את "מנגינת הכאב" גם בעקבות איתות קלוש ביותר מהרקמה (שאיננה פצועה כלל). 

לכן, פעמים רבות, כאב כרוני מתגבר לאורך זמן וגירויים פיזיים, שפעם לא הפריעו כלל, הופכים לכואבים (כמו מגע עדין בעור באזור הכואב, מגע של בגד מסויים וכו'). הכאב קשור להפעלה ב"שידור חוזר" של נתיבים עצביים מהמוח אל הגוף, ולכן יכול להתבטא בכל  מקום אפשרי בגוף.
הוא  יכול להופיע בהדרגה או בפתאומיות, באופן קבוע או מדי פעם, באזור שהייתה בו בעבר פציעה או ללא שום נזק ראשוני לרקמה. 

arrow
arrow

הכאב תמיד אמיתי , 100% מורגש בגוף ואיננו דמיוני.
הוא לא "בראש שלך" -
הוא במוח שלך!

חשוב!

הבשורה החשובה -
ניתן להחלים מכאב נוירופלסטי/MBS!

סמפטומים שמופיעים על רקע של הפעלת נתיבים עצביים במוח וערור יתר של מערכת העצבים המרכזית הם זמניים, בלתי מסוכנים והפיכים לגמרי!
בדיוק כפי שהמוח למד להפעיל את נתיבי הכאב, כך הוא יכול לבטל אותם. המוח סתגלני ומשתנה בכל עת, ולפיכך גם אם הכאב הוא עוצמתי ונמשך זמן רב – הוא הפיך! קיימות כיום שיטות פסיכולוגיות, מבוססות מחקר, המתמקדות בשינוי הערכת הסכנה של המוח (בין אם מדובר במקור תחושתי או רגשי) ונמצאו יעילות בטיפול בכאב.
באמצעות הידע והכלים המנטלים הנכונים אפשר להחלץ מהמעגל של כאב כרוני גם לאחר זמן רב – השינוי אפשרי!

לגזור ולשמור

soissors

1. מהו כאב נוירופלסטי

כאב נוירופלסטי/MBS כולל סמפטומים פיזיים שאינם נובעים מפגיעה פיזית. הסמפטומים יכולים להופיע
בעוצמה גבוהה ביותר, בכל חלקי הגוף, בהדרגה או בפתאומיות, לאחר פציעה או ללא פציעה ראשונית.

למרות שהמקור של הכאב הוא לא פגיעה פיזית, הכאב הוא 100% אמיתי ומורגש בגוף.

הכאב נוצר כתוצאה מזהוי מוחי שאתם בסכנה. האיום יכול להיות ממקור פיזי, רגשי או משולב. 

בתגובה לאיום הממשי או הפוטנצאלי שהמוח מזהה, נוצרים קשרים עצביים בין תאי המוח,
מעין נתיב מוחי (neural pathway) המשדר כאב אל הגוף. 

לאורך זמן אם הערכת הסכנה לא משתנה, המוח ימשיך להפעיל את אותם נתיבים עצביים שוב ושוב
והם יהפכו לסוג של נתיב "בחיוג מהיר". כלומר המוח לומד להפעיל אותם בצורה יותר מהירה ויעילה.

כאב נוירופלסטי, למרות עוצמתו ומשכו, איננו מסוכן והפיך. בדיוק כפי שהמוח למד להפעיל את
נתיבי הכאב כך הוא יכול באמצעות הכלים המנטליים המתאימים לבטל אותם. 

download
arrow

המשך לפרק הבא

heart
לסיפורי ההחלמה